Pierś z kurczaka grillowana

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Pierś z kurczaka grillowana
Pierś z kurczaka grillowana, macerowana w aromatycznym sosie cumberland i miodowej musztardzie. Bardzo soczysta i pełna aromatów :). Jeśli macie dosyć klasycznego smaku grillowanej piersi zapraszam na nową jej odsłonę. Marynata nadaje mięsu super smak i powoduje, że po zdjęciu z grilla będzie bardzo soczyste. Połówkę piersi umyć, osuszyć, ściąć w połowie wysokości. W ten sposób otrzymamy dwa kotlety podobnej wysokości i gramatury. Kotlety można dosłownie 2 razy potraktować tłuczkiem, nie należy ich zbijać na płasko. Cebulę pokroić w cienkie krążki.  W kubku wymieszać sos cumberland, musztardę oraz oliwę, jeśli jest potrzeba dodać sól i pieprz. Do miski przełożyć kotlety i cebulę, dodać wcześniej przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszać. Najlepiej pozostawić w lodówce ok 30 min. Patelnię grillową dobrze rozgrzać na sucho (ok 3-5 min). Na rozgrzanej patelni ułożyć kotlety oraz cebulę. Grillować ok 4-5 min z każdej strony. Jeśli cebula zbyt szybko nabierze koloru, warto zdjąć ją wcześniej. Smacznego :)    
Obejrzane: 1818
Porcje: 2
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 0.5 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości
  • 2 łyżki sosu cumberland, ja użyłam z Towary Niezwykłe
  • 1 łyżka musztardy miodowej, ja użyłam z Towary Niezwykłe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cienkie łodygi szczypiorku do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Połównkę piersi umyć, osuszyć, ściąć w połowie wyskości. W ten sposób otrzymamy dwa kotlety podobnej wysokości i gramatury.
Kotlety można dosłownie 2 razy potraktować tłuczkiem, nie należy ich zbijać na płasko.

Krok 2

Cebulę pokroić w cienkie krążki. W kubku wymieszać sos cumberland, musztardę oraz oliwę, jeśli jest potrzeba dodać sól i pieprz.

Krok 3

Do miski przełożyć kotlety i cebulę, dodać wcześniej przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszać. Najlepiej pozostawić w lodówce ok 30 min.

Krok 4

Patelnię grillową dobrze rozgrzać na sucho (ok 3-5 min). Na rozgrzanej patelni ułożyć kotlety oraz cebulę. Grillować ok 4-5 min z każdej strony. Jeśli cebula zbyt szybko nabierze koloru, warto zdjąć ją wcześniej. Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×