Pissaladière

Dodany przez: katarzyna.kachel (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 159
Porcje: 2
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 60 g wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 0.5 łyżeczki soli

nadzienie

  • 500 g cebuli
  • 16 filecików anchois
  • 16-20 czarnych oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0.5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na zimną patelnię wrzucamy cebulę, dosypujemy zioła, następnie dodajemy masło oraz olej i na wolnym ogniu dusimy przez 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Po tym czasie cebula powinna być bardzo miękka, złocista i słodka. Gotową cebulę doprawiamy odrobiną soli i czarnym pieprzem.

Krok 2

Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aby drożdże się rozbudziły. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy sól i wlewamy rozbudzone drożdże. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do czasu gdy stanie się gładkie i elastyczne. Kulkę ciasta przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.

Krok 3

Foremkę (tortownicę o średnicy ok.22 cm lub kwadratową formę o boku 22-24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakładamy równomiernie na całą powierzchnię ciasta karmelizowaną cebulę. Na cebuli układamy kratkę z filecików anchois, a w okienkach, które powstają układamy oliwki. Pozostawiamy całość w cieple do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 15-22 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×