Pizza z serem, szpinakiem i orzechami
Składniki
Ciasto:
- 300 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 225 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka soli
- 0.5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Na wierzch pizzy:
- 350 g szpinaku
- 2 łyżki oleju sojowego
- 1 cebula
- 6 łyżek serka homogenizowanego naturalnego
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 oscypek
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ze składników na ciasto zagniotłam elastyczne ciasto, które podzieliłam na dwie części i z każdej rozwałkowałam placek o średnicy ok. 20 cm.
Placki położyłam na wysmarowanej oliwą blaszce a brzegi lekko zagięłam do góry.
Przykryłam placki folią spożywczą i zostawiałam na 15 minut.
Krok 2
Szpinak opłukałam i osuszyłam.
W garnku rozgrzałam olej sojowy i podsmażyłam na nim pokrojoną w plastry cebulę aż była miękka.
Dodałam wówczas pokrojony szpinak i smażyłam aż liście zwiędły.
Placki ciasta posmarowałam serkiem naturalnym, nałożyłam masę szpinakową, posypałam gałką muszkatołową, posiekanymi orzechami, solą i pieprzem.
Krok 3
Na koniec ułożyłam plastry oscypka i polałam skropiłam olejem sojowym.
Piekłam pizzę w 220 C przez 20-30 minut, albo do momentu aż ciasto będzie zrumienione a ser lekko rozpuszczony.
Smacznego.