Placki z buraków

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Walentynek nie świętuję. O ile moda na Halloween podoba mi się, ponieważ to fajna zabawa, o tyle święto zakochanych budzi we mnie opór, po prostu dlatego, że moim zdaniem, miłość powinno się okazywać cały rok, a nie tylko w wyjątkowe dni. Niemniej gotuje się często z miłości i dla ukochanych osób, a wtedy warto sprawić, żeby danie wyglądało nietuzinkowo. I wcale nie musi to być deser. Dziś prosta, tania, zdrowa i smaczna propozycja na romantyczną kolację:).
Obejrzane: 2805
Porcje: 2
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 duży burak
  • 1 mały ziemniak
  • ½ średniej cebuli
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kminku
  • pieprz kajeński
  • sól
  • oliwa do smażenia
  • 200ml kefiru domowego lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kminku
  • sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zaczynamy od sosów - to cztery ostatnie składniki. Do dwóch miseczek wlać po 100ml kefiru. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać i rozgnieść z solą (około ¼ łyżeczki). Do jednej miski wsypać kminek i dokładnie wymieszać z kefirem. Do drugiej dodać czosnek i również wymieszać. Doprawić solą i odstawić do lodówki.

Krok 2

Buraka i ziemniaka trzeba obrać o opłukać. Cebulę obrać. Wszystko zetrzeć na tarce, na małych oczkach do garnka. Dodać jajko, mąkę i kminek, dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, nakładać po jednej łyżce burakowej masy, delikatnie przygniatając, żeby „rozpłaszczyć” placki. Smażyć około 2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Po usmażeniu odsączać na ręczniku papierowym. Placki można podać w ich tradycyjnej formie lub wyciąć w ciekawe kształty – ja użyłam foremki do pierników w kształcie serca. Ułożyć na talerzu, oblać wokół wybranym sosem, ewentualnie udekorować zieleniną – koperkiem, szczypiorkiem, pietruszką, rukolą, czymkolwiek co nam wpadnie w ręce;). Talerz obsypałam wokół pieprzem kajeńskim.
P.S. Do czyszczenia rąk zabarwionych burakami idealna jest cytryna;).

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×