Placki z dyni z tymiankiem
Składniki
- 80 dkg dyni, obranej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka jogurtu
- ziemniak, średniej wielkości
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- oliwa do smarowania patelni
Przygotowanie:
Krok 1
Obraną dynię, zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie, przełóż dynię na sitko i dobrze odsącz.
W wysokiej misce wymieszaj odsączoną dynię, jajo, tymianek, czosnek (przeciśnięty przez praskę), mąkę, jogurt. Masa powinna być dosyć gęsta, jeśli masz wrażenie, że jest zbyt luźna dodaj więcej mąki.
Patelnię lekko wysmaruj oliwą, używając ręcznika kuchennego, nakładaj pojedyncze placki z jednej łyżki ciasta. Smaż z obydwu stron do zarumienienia. Podawaj z jogurtem lub ulubionym sosem.