Placuszki naleśnikowe z chilli, rozmarynem i cukinią
Składniki
- 200 ml mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 szt jajka
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżka rozmaryn
- 1 łyżeczka chilli
- 3 łyżki oliwa
- 2 szt pomidor
- 2 ząbki czosnek
- 1 szt cukinia
- 0.5 szt papryczka chilli
- 1 łyżeczka pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto na naleśniki:
Mleko, mąkę, sól, sodę mieszamy ze sobą - wbijamy 2 jajka, doprawiamy rozmarynem, chilli.
Siekamy cukinie w zapałkę i dodajemy do ciasta wraz z 3 łyżkami oliwy i drobno posiekana połową papryczki chilli.
Krok 2
Sos:
2 pomidory, pieprz, 2 ząbki czosnku, szczyptę soli i kilka listków rozmarynu blendujemy na papkę.
Krok 3
Smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
Polewamy sosem i Smacznego.