Płatki dyni z suszonymi pomidorami
Składniki
- 0.5 kg dyni
- 6 suszonych pomidorów
- 0.5 ząbka czosnku (średniej wielkości)
- 1 łyżka oliwy
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Obieramy i czyścimy dynię. Obieraczką do warzyw ścinamy płatki. Płatki dyni mieszamy z czosnkiem (czosnku nie może być za dużo, ponieważ zdominuje smak dyni) i oliwą z oliwek lekko solimy.
Krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dól + termoobieg. Na blasze pokrytej folią aluminiową układamy obok siebie płatki dyni. Najlepiej gdyby całą powierzchnią nie przylegały do folii ułatwi to późniejsze przewracanie. Dynię pieczemy ok 15-20 min, kilkakrotnie przewracając. Uwaga dynia powinna sie lekko przypiec i wysuszyc. Jesli dodamy za dużo oliwy lub za długo będzemy ją piec może zacząc sie rozpadać.
Krok 3
Pomidory suszone (mogą być suche, które potrzebują wcześniejszego namaczania lub w oliwie, które tylko odsączymy) kroimi w bardzo drobną kostkę.
Krok 4
Wyjęte z piekarnika płatki dyni mieszmy z pokrojonymi suszonymi pomidorami. Smacznego