Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym
Składniki
- - 400 g sera Podlaskiego MSM Mońki
- - 1,5 kg ziemniaków
- - 150 g boczku wędzonego parzonego
- - 150 g kiełbasy wędzonej
- - 3 jajka
- - 3 ząbki czosnku
- - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- - 1 łyżeczka kurkumy
- - sól, pieprz, majeranek do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszki \\\"keksówki\\\" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.