Podudzia kurczaka faszerowane kurkami

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Od jakiegoś już czasu możemy cieszyć się początkiem sezonu grzybowego. Jedne z moich ulubionych to kurki, z których można przyrządzać naprawdę przepyszne kompozycje. Dzisiaj połączenie mięsa kurczaka z tymi właśnie grzybami i delikatną nutą ziół. Biegnijcie do kuchni i zróbcie sobie takie cudo :)
Obejrzane: 1463
Porcje: 1
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 4 sztuki podudzi kurczaka (ok. 150g każda)
  • 100 g kurek
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • masło (do smażenia)
  • oliwa z oliwek (do marynaty)
  • łyżeczka rozmarynu suszonego
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • sól i pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Podudzia trybujemy (ja zostawiam końcówkę kości dla lepszego wyglądu), płuczemy i wysuszamy. Oprószamy solą i pieprzem.

Krok 2

Oliwę i zioła łączymy ze sobą i dokładnie nacieramy podudzia. Bardzo dobrze, żeby jakiś czas marynowały się w lodówce i przeszły aromatem przypraw.

Krok 3

Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy posiekane kurki i smażymy razem ok. 5 minut aż grzyby lekko zmiękną.

Krok 4

Podlewamy całość winem, redukujemy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 5

Faszerujemy podudzia przygotowanymi kurkami (można spiąć wykałaczką) i rumienimy je na maśle z każdej strony.

Krok 6

Na koniec wstawiamy podudzia w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego o 180 stopni na ok. 20 minut.

Krok 7

Pyszne i aromatyczne… Pozostało tylko jeść i cieszyć się smakiem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×