Podudzia z kurczaka w musztarowo-ziołowej marynacie podane z pieczonymi batatami
Składniki
PODUDZIA I BATAT
- 4 szt poudzi z kurczaka
- 1 szt duży słodki batat
Marynata do mięsa i ziemniaka
- 60 g żółtej musztardy gładkiej w stylu amerykańskim
- 1 szt cebulka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 pęczka świeżej natki pietruszki
- 50 g rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej
- 0.33 szt świeżej papryczki jalapeno czerwonej
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
- 0.5 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka sosu worcester
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Podudzia z kurczaka oczyszczamy, myjemy. Batata obieramy ze skórki, kroimy w nieregularną dużą kostkę.
Krok 2
W dużej misce łączymy wszystkie składniki marynaty: rozpuszczone masło lub olej, drobno posiekaną cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, papryczkę chili. Doprawiamy ziołami, sosem worcester i musztardą.
Krok 3
Mięso i ziemniaki wrzucamy o marynaty. Dokładnie wszystko mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 3 -4 godziny do lodówki.
Krok 4
Po tym czasie przekładamy mięso i ziemniaczki do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Wkładamy naczynie do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik ustawiając go na 200 stopni C. Pieczemy na rumiano ok. 45 do maksymalnie 50 minut - w zależności od rodzaju piekarnika.
SMACZNEGO! :)