Polędwica z dorsza

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Jak wakacje to ryba, jak ryba to najlepiej kojarzy mi się dorsz - soczysta polędwica z chrupiącą skórką. Do tego niedawno pojawił się bób, który uwielbiam, a w towarzystwie czosnku i czarnuszki daje niesamowite efekty. Wszystko dopełniają truskawki prawie, że stir-fry z aromatem lawendy i brazylijskiego pieprzu. Spróbujcie koniecznie, bo warto ! :) If I think holidays, I say fish. If I say fish, I think about cod - juicy loin with crispy skin. Besides the broad bean are recently appeard in shops - I love this taste with fresh garlic and black cumin. All that dish with strawberries in lavender and pink peppercorn make me bliss. Try it really ! :)
Obejrzane: 309
Porcje: 1
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 180 g polędwicy z dorsza ze skórą
  • 100 g bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 50 g truskawek
  • 1 łyżeczka lawendy
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sól i pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Bób blanszujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie z masłem i przelewamy zimną wodą, żeby nie stracił koloru. Jeżeli chodzi o obieranie bobu to zostawiam to w waszej gestii. Ja osobiście lubię również łupinki. Na maśle szklimy posiekany czosnek, dodajemy bób i czarnuszkę - wszystko razem podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Blanch broad bean in salted water with butter about 3-4 minutes and slop with cold water to bring up green colour. If You want to peel broad bean do it. Glaze chopped garlic on hot pan with butter, add broad bean, black cumin and fry it about 2 minutes. Season it with salt and pepper.

Krok 2

Dorsza oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Smażymy na oliwie z oliwek z masłem. Najpierw około 8 minut na skórze, potem około 2 minuty z drugiej strony.
Season a cod loin with salt and pepper. Fry it on hot pan with olive oil and butter. About 8 minutes on the skin at first and 2 minutes on the other side.

Krok 3

Truskawki podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni z masłem i miodem przez mniej więcej 30 sekund. Na koniec dodajemy różowy pieprz i lawendę.
Fry strawberries on a very hot pan with butter and honey by 30 seconds. Add pink peppercorn and lavender to give a flavour.
Smacznego ! :) Bon Appetit ! :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×