Polędwiczki z kluskami
Składniki
mini kluski śląskie oraz marynata
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- jajo
- sól
- 1 łyżka masła
- 0.5 łyżeczki czarnuszki
- 0.5 łyżeczki goździków
- 1 ząbek czosnku
- 0.25 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
składniki główne oraz sos
- 0.5 kg polędwicy wieprzowej
- 200 g śliwek
- 0.5 łyżeczki korzennej przyprawy
- 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
- 0.25 szklanki miodu
- 90 g gorzkiej czekolady
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 papryczki chili
- rozmaryn
- tymianek
Przygotowanie:
Krok 1
Polędwiczkę dokładnie myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża pozbywamy się ścięgien i podwięzin. W moździerzu rozdrabniamy składniki (goździki, czarnuszkę oraz kolorowy pieprz i czosnek) na jak najmniejsze cząstki. Cały wierzch polędwiczki dokładnie smarujemy oliwą oraz solimy z każdej strony, a kolejno dokładnie obtaczamy rozdrobnionymi wcześniej składnikami. Polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na którego dno wylewamy małą warstwę oliwy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli mamy więcej czasu czynności te wykonujemy dzień przed serwowaniem, ponieważ najlepiej, aby polędwiczka była w lodówce przez całą noc - przejdzie wtedy mocniej smakami marynaty!
Krok 2
Po upływie tego czasu piekarnik nagrzewamy do 180*C. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i pozbawiamy się pestek. W niewielkiej misce wszystkie połówki łączymy z przyprawą do piernika - tak, aby każda cząstka była nią jak najmocniej pokryta. Wykładamy je do żaroodpornego naczynia z polędwiczką tak, by były jak najbliżej mięsa. Polędwiczkę pieczemy na kratce na środkowej półce piekarnika około 45 minut, a pod nią umieszczamy dość szerokie naczynie wypełnione wrzątkiem (aby uniknąć wysuszenia mięsa). Czas pieczenia zależny jest od rodzaju piekarnika, po upłynięciu 45 minutach. należy przekroić polędwiczkę w jak najgrubszym miejscu i sprawdzić czy jest dopieczona w przekroju). Część upieczonych śliwek możemy dodać do sosu, a część podać jako oddzielny dodatek do dania.
Krok 3
W tym samym czasie sporządzamy sos: do rondelka z grubym dnem wlewamy wino, miód. Dodajemy posiekaną cebulę i chili, plasterki czosnku oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż do zredukowania całej objętości do połowy (około 25 minut). Kolejno sos przelewamy przez sitko, pozbywamy się "stałych" składników sosu. Podgrzewamy jeszcze około 5 minut i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę delikatnie mieszając trzepaczką, aż do jej całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Sos powinien mieć półpłynną konsystencję.
Krok 4
W garnku zagotowujemy około 1,5l osolonej wody z jedną łyżką masła. Sporządzenie kluseczek rozpoczynamy od ubicia ziemniaków na konsystencję puree. Dodajemy do nich mąkę. Wbijamy jajo i zagniatamy na zwarte, elastyczne ciasto - w razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki . Ciasto dzielimy na około 3 części. Z każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości około 4-5 cm. Kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą noża dzielimy go na mniejsze kawałki (małe prostokąty). Z każdej cząstki robimy kulkę, a za pomocą palca wgniecenie na środku. Gotujemy na najmniejszym ogniu we wrzącej wodzie do około 3 minut. Po wypłynięciu odcedzamy i przekładamy do miski wysmarowanej masłem (zapobiegnie to ich sklejeniu się). Całość łączymy i serwujemy wedle upodobań. Daniemozna podawać z marynowanymi grzybami lub ciepłymi buraczkami. Smacznego! (;
-Przepis i zdjęcia są mojego autorstwa i pochodzą z bloga kulinarnego Symfonia-smaków, którego to jestem współadministratorką.
Podpisuję się pod tym imieniem i nazwiskiem.