Polędwiczki z kluskami

Dodany przez: jtrebska (więcej moich przepisów)

Idealne na I lub II dzień świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc - szczególnie dla tych lubiących eksperymentować w zaciszu kuchennym :) Co najdziwniejsze - danie smakuje również dzieciom - może przez obecność czekolady? Kto choć raz spróbuje połączenia pieczonego mięsa z czekoladowo-winnym sosem oraz pieczonymi owocami ten nigdy nie zapomni tego smaku. Święta to idealny czas by poznawać z bliskimi nowe, nieznane dotąd smaki - to bardzo łączy...
Obejrzane: 3402
Porcje: 6
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

mini kluski śląskie oraz marynata

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajo
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 0.5 łyżeczki czarnuszki
  • 0.5 łyżeczki goździków
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.25 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

składniki główne oraz sos

  • 0.5 kg polędwicy wieprzowej
  • 200 g śliwek
  • 0.5 łyżeczki korzennej przyprawy
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
  • 0.25 szklanki miodu
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 papryczki chili
  • rozmaryn
  • tymianek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Polędwiczkę dokładnie myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża pozbywamy się ścięgien i podwięzin. W moździerzu rozdrabniamy składniki (goździki, czarnuszkę oraz kolorowy pieprz i czosnek) na jak najmniejsze cząstki. Cały wierzch polędwiczki dokładnie smarujemy oliwą oraz solimy z każdej strony, a kolejno dokładnie obtaczamy rozdrobnionymi wcześniej składnikami. Polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na którego dno wylewamy małą warstwę oliwy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli mamy więcej czasu czynności te wykonujemy dzień przed serwowaniem, ponieważ najlepiej, aby polędwiczka była w lodówce przez całą noc - przejdzie wtedy mocniej smakami marynaty!

Krok 2

Po upływie tego czasu piekarnik nagrzewamy do 180*C. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i pozbawiamy się pestek. W niewielkiej misce wszystkie połówki łączymy z przyprawą do piernika - tak, aby każda cząstka była nią jak najmocniej pokryta. Wykładamy je do żaroodpornego naczynia z polędwiczką tak, by były jak najbliżej mięsa. Polędwiczkę pieczemy na kratce na środkowej półce piekarnika około 45 minut, a pod nią umieszczamy dość szerokie naczynie wypełnione wrzątkiem (aby uniknąć wysuszenia mięsa). Czas pieczenia zależny jest od rodzaju piekarnika, po upłynięciu 45 minutach. należy przekroić polędwiczkę w jak najgrubszym miejscu i sprawdzić czy jest dopieczona w przekroju). Część upieczonych śliwek możemy dodać do sosu, a część podać jako oddzielny dodatek do dania.

Krok 3

W tym samym czasie sporządzamy sos: do rondelka z grubym dnem wlewamy wino, miód. Dodajemy posiekaną cebulę i chili, plasterki czosnku oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż do zredukowania całej objętości do połowy (około 25 minut). Kolejno sos przelewamy przez sitko, pozbywamy się "stałych" składników sosu. Podgrzewamy jeszcze około 5 minut i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę delikatnie mieszając trzepaczką, aż do jej całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Sos powinien mieć półpłynną konsystencję.

Krok 4

W garnku zagotowujemy około 1,5l osolonej wody z jedną łyżką masła. Sporządzenie kluseczek rozpoczynamy od ubicia ziemniaków na konsystencję puree. Dodajemy do nich mąkę. Wbijamy jajo i zagniatamy na zwarte, elastyczne ciasto - w razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki . Ciasto dzielimy na około 3 części. Z każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości około 4-5 cm. Kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą noża dzielimy go na mniejsze kawałki (małe prostokąty). Z każdej cząstki robimy kulkę, a za pomocą palca wgniecenie na środku. Gotujemy na najmniejszym ogniu we wrzącej wodzie do około 3 minut. Po wypłynięciu odcedzamy i przekładamy do miski wysmarowanej masłem (zapobiegnie to ich sklejeniu się). Całość łączymy i serwujemy wedle upodobań. Daniemozna podawać z marynowanymi grzybami lub ciepłymi buraczkami. Smacznego! (;

-Przepis i zdjęcia są mojego autorstwa i pochodzą z bloga kulinarnego Symfonia-smaków, którego to jestem współadministratorką.
Podpisuję się pod tym imieniem i nazwiskiem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×