Pomidory faszerowane w stylu śródziemnomorskim

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Pomidory faszerowane w stylu śródziemnomorskim
Pomidory faszerowane w stylu śródziemnomorskim - Pomidory myjemy, zostawiamy dla ozdoby kawałek łodygi. Obcinamy górę pomidora wraz z łodygą, odstawiamy na bok. Łyżką usuwamy z pomidorów z gniazda i nasiona. Pozostawiamy do faszerowania. Ryż, mięso mielone, oliwki, suszone pomidory oraz dymkę dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Niestety w przypadku tego przepisu najlepiej samemu ocenić ilość potrzebnej soli i pieprzu, poprzez spróbowanie farszu. Przygotowane wcześniej pomidory faszerujemy i układamy na blasze lub naczyniu żaroodpornym. Kapelusze z łodygami układamy obok pomidorów. Tak przygotowane pomidory wstawiamy do piekarnika temperatura 180 stopni na ok 30-35 min ( w zależności od wielkości pomodorów ) grzałka góra -dól. Po tym czasie możemy jeszcze zostawić pomidory na 5-7 min z włączonym termoobiegiem, dla lepszego podpieczenia. Smacznego
Obejrzane: 2867
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:
177,5kcal
kalorie
30,2g
węglowodany
10,8g
białko
2,7g
tłuszcze
3,0g
błonnik
19,7mg
cholesterol
28,0mg
magnez
26,2mg
wapń
2,3mg
żelazo

Składniki

  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • 15 dkg ugotowanego ryżu (u mnie był basmati)
  • 20 dkg mielonej wołowiny (może być cielęcina lub wieprzowina)
  • 3 łyżki pokrojonych w krążki czarnych oliwek
  • 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 3 młode dymki, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Pomidory myjemy, zostawiamy dla ozdoby kawałek łodygi. Obcinamy górę pomidora wraz z łodygą, odstawiamy na bok. Łyżką usuwamy z pomidorów z gniazda i nasiona. Pozostawiamy do faszerowania.

Krok 2

Ryż, mięso mielone, oliwki, suszone pomidory oraz dymkę dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Niestety w przypadku tego przepisu najlepiej samemu ocenić ilość potrzebnej soli i pieprzu, poprzez spróbowanie farszu.

Krok 3

Przygotowane wcześniej pomidory faszerujemy i układamy na blasze lub naczyniu żaroodpornym. Kapelusze z łodygami układamy obok pomidorów.

Krok 4

Tak przygotowane pomidory wstawiamy do piekarnika temperatura 180 stopni na ok 30-35 min ( w zależności od wielkości pomodorów ) grzałka góra -dól. Po tym czasie możemy jeszcze zostawić pomidory na 5-7 min z włączonym termoobiegiem, dla lepszego podpieczenia. Smacznego

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×