Prosiak w selerze i dymce

Dodany przez: Le Victoria Brasserie Moderne (więcej moich przepisów)

Schab z mlecznego prosiaka w purée z selera, smażonej dymce, bobie - polany sosem z tymiankowym! Autor : Maciej Majewski, szef restauracji Le Victoria Brasserie Moderne.
Obejrzane: 432
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 kg schabu
  • 100 ml oliwy
  • 1 kg selera
  • 150 g masła
  • 80 ml śmietany
  • 100 ml soku z cytryny
  • 400 g purée z selera
  • 40 g malto
  • 200 g cebuli
  • 100 g masła
  • 100 ml oliwy
  • 1 kg bobu
  • 100 g szalotki
  • 200 ml białego wina
  • 100 ml oliwa
  • sól & pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Schab: Schab oczyścić, przyprawić i zwinąć w folię. Zawakować, gotować w temperaturze 61,5˚C przez 1,5 h. Zahartować, przed podaniem obsmażyć w oliwie.

Krok 2

Purée z selera: Oczyścić korzeń selera i przechowywać w wodzie z sokiem cytrynowym. Ugotować, zmiksować w termomixie z dodatkiem masła i śmietany. Przyprawić.

Krok 3

Papier z selera: Purée z selera zmiksować z malto. Rozsmarować na silipacie. Suszyć w piecu w temp. 130˚C przez ok. 15 minut.

Krok 4

Dymka: Cebulę sparzyć w całosci, zahartować w wodzie z lodem. Przekroić na pół, pokroić na połówki. Paluszki z dymki zgrilować przed podaniem. Połówki cebuli przyrumienić na planczy.

Krok 5

PREZENTACJA
Na talerzu ułożyć purée, rozłożyć ugotowany bób. Ułożyć pokrojone mięso, dymkę i opalone połowki cebuli. Polać sosem. Udekorować papierem z selera.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×