Pstrąg pieczony z pieczarkami
Składniki
- 3 pstrągi
- sok z cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 300 g pieczarek
- 300 ml śmietanki 18%
- 2 żółtka
- masło
- 60 g parmezanu
Przygotowanie:
Krok 1
Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Krok 2
Pieczarki oczyścić, umyć.
Pokroić wzdłuż na pół a następnie w półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła.
Krok 3
Śmietanę wymieszać z żółtkami.
Krok 4
Formę do pieczenia wysmarować masłem.
Krok 5
Ułożyć rybę, obsypać pieczarkami. Zalać śmietaną, posypać parmezanem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.