Pstrąg smażony
Składniki
RYBA i BISZKOPT KOPERKOWY
- 2 szt pstrąga
- 4 łyżki mąka do obtoczenia
- oliwa do smażenia
- 1 szt jajko
- 1 łyżka drobno posiekanego kopru
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
SOS CYTRYNOWY , CHIPSY Z KARELI oraz DODATKI
- 150 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 1/2 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z połowy cytryny
- sól , pieprz gruboziarnisty i cukier do smaku
- 1 szt karela
- oliwa do smażenia
- mąka do obtoczenia
- sól , kurkuma , chili do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
RYBA
Pstrąga dzielimy na porcje i solimy , smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor uprzednio obtaczając w mące .
BISZKOPT KOPERKOWY
Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywno ze szczypta soli następnie dodajemy żółtko i dalej ubijamy mikserem około 2 minut . Następnie dodajemy koper , pieprz i mąkę i delikatnie łączymy składniki nakładamy ciasto do foremek od muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 15-18 minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50% ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz.
Krok 2
SOS CYTRYNOWY
masło rozpuścić na małym ogniu następnie dodać mąkę i mieszać rózgą aż mąka się delikatnie zasmaży , dodać mleko oraz sok i skórkę z cytryny i gotować chwilę ciągle mieszając na małym ogniu , doprawić do smaku i podawać z resztą składników.
CHIPSY Z KARELI
Warzywo karela kroimy w plastry i zasypujemy solą na około 30 minut by usunąć smak goryczki . Odlewamy sok który wypuściła karela i obtaczamy ja w mące pomieszaną z kurkumą i chili . Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia.
DODATKOWO
2 ugotowane marchewki
2 szparagi
rukola
boćwina
kiełki rukoli
Smacznego :)