Puree ziemniaczane z jarmużem
Składniki
- 1 opakowanie jarmużu
- 800 g ziemniaków
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 12 plastrów wędzonego boczku
- 4 jajka
- 1 łyżka octu
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić. Liście jarmużu umyć, oderwać grube nerwy i pokroić w cienkie paski. Dodać do cebuli, dusić przez 10 minut, zalać 1/2 szklanki wody. Dalej dusić aż woda wyparyje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki. Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Następnie ubić na pure z łyżką masła i wymieszać z duszonym jarmużem.
Krok 2
Na patelni rozgrzać masło i upiec boczek na złoty kolor.
Krok 3
Pojedynczo wbić jajka do kubeczka. Zagotować wodę z octem, zakręcić łyżką wir i wlać jajko z niewielkiej wysokości. Gotować przez 1-2 minuty – w zależności jak równomiernie białko otuliło żółtko. Wyjąć jajko łyżką cedzakową i osuszyć na papierowym ręczniku. Powtórzyć czynność aż wszystkie jajka będą ugotowane.
Krok 4
Pure z jarmużem podać na ciepło z boczkiem i jajkiem w koszulce.
Smacznego.