Quiche z boczkiem i porem na kruchym cieście

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 11407
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Kruche ciasto

  • 1.5 kubka mąki pszennej lub tortowej
  • 125 g schłodzonego masła (2/3 kostki 200g )
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczek soli

Nadzienie

  • 1 większy por
  • 25 dkg boczku wędzonego w kawałku
  • 250 ml śmietany 22%
  • 20 dkg świeżo startego ementalera
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • sól
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto kruche: do malaksera wsypujemy mąkę oraz sól, mieszmy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy ok. 30 sek do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i miksujemy całość kilka razy do połączenia się składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto układmy na blacie/stolicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie którą posiadamy.
Formę natłuszamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośredni na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć sie jego nadmiaru). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min.
Po wyjęciu z lodowki cisto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.
Ciasto pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni.

Krok 2

Kroimy pora i wrzucamy na patelnię z oliwą, zmniejszamy ogień i dusimy mieszając ok 10 min.

Krok 3

Do miski wrzucamy: pokrojony boczek, uduszonego pora, śmietanę, starty ser, jajka i mieszmy kilka razy łącząc składniki. Dodajemy pieprz i sól do smaku (uwaga! wędzony boczek jest dosyć słony, wiec soli dodajemy naprawde minimalną ilość).

Krok 4

Piekarnik rozgrzewany do temperatury 180 stopni. Masę wylewamy na uprzednio upieczony spód i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Masa powinna się ściąc i zarumienić. Danie podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×