Quiche z pomidorkami i świeżą bazylią
Składniki
Kruche Ciasto
- 1.5 kubka mąki pszennej lub tortowej
- 125 g schłodzonego masła (2/3 kostki 200g )
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 12 pomidorków koktajlowych
- 8 liści bazylii, porwanych
- 250 ml śmietany 22% , opakowanie
- 10 dkg świeżo startego ementalera
- 8 łyżek startego parmezanu
- 3 jajka
- sól do samku
- pieprz do samku
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto kruche: do malaksera wsypujemy mąkę oraz sól, mieszmy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy ok. 30 sek do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i miksujemy całość kilka razy do połączenia się składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto układmy na blacie/stolicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie którą posiadamy.
Formę natłuszamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośredni na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć sie jego nadmiaru). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min.
Po wyjęciu z lodowki cisto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.
Ciasto pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Umyte pomidorki przekrajamy i usuwamy ziarna.
Krok 3
Śmietanę, ementaler, parmezam i jajka miksujemy na jednolitą masę. Do masy dodajemy świeżą bazylię, sól, pieprz i mieszamy.
Krok 4
Wylewamy gotową masę na przygotowany wcześniej spód, na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe.
Krok 5
Pieczemy ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Masa powinna się ściąc i zarumienić. Smacznego :)