Rolada bogato nadziana

Dodany przez: Izabela Nowak - slonce (więcej moich przepisów)

Rolada z dodatkiem omletu, farszu z pieczarek coś nowego dla każdego. Z okazji zbliżających się świąt warto ją zrobić .
Obejrzane: 1133
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

farsz pieczarkowy

  • 250 g pieczarek
  • 1 szt cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka sosu Worcetershire
  • 1 g soli ziołowej

Omlet

  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 0.5 g sól ziołowa do smaku
  • 1.5 kg szynki wieprzowej
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki musztardy starofrancuskiej
  • 2 g imbiru mielonego
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 2 g oregano
  • 1 marchewka ugotowana
  • 200 ml olej uniwersalny do smażenia
  • 50 ml oleju kujawskiego
  • 50 ml przecieru pomidorowegoo
  • 1 ząbku czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Szynkę myjemy,osuszamy ręcznikami papierowymi i ostrym nożem rozcinamy, ale nie do końca na jak największy płat .
Tłuczkiem rozbijamy je delikatnie.

Z musztardy,oleju z pomidorami,czosnkiem i bazylią oraz dodatkiem imbiru,gałki i oregano robimy "papkę". Smarujemy nią powierzchnie mięsa. Odkładamy do lodówki na 30 minut.

Krok 2

Robimy omlet:
Miksujemy jajka z mąką na jednolitą masę .
Wsypujemy groszek i mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano.
Ściągamy z patelni i studzimy.

Krok 3

Farsz pieczarkowy:

Cebulę kroimy w kosteczkę.
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Na łyżce oleju smażymy cebule , dodajemy pieczarki i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i sosem Worcetershire.
Studzimy. Dodajemy jajka i bułkę tartą. Konsystencja powinna być gęsta.

Krok 4

Na posmarowane mięso "papką" z musztardy nakładamy omlet, warstwę masy pieczarkowej i pokrojoną w słupki marchewkę .
Zwijamy ściśle spinając wykałaczkami lub związując je mocno nićmi.

Opiekamy roladę na rozgrzanym oleju z obu stron.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Podlewamy odrobiną oleju Kujawskiego i pieczemy na funkcji termoobiegu 90 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu kroimy w plastry i podajemy np. z żurawiną .

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×