Rolada z rybą

Dodany przez: kasinka (więcej moich przepisów)

Rolada zwana struclą jest pyszna. Kto powiedział, że musi być na słodko z farszem makowym i pieczona? Otóż przekornie wymyśliłam sobie taką wytrawną, gotowaną na parze z farszem rybnym i dwoma sosami. Zdrowo i smacznie - polecam!
Obejrzane: 311
Porcje: 6
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • pstrąg
  • 200 g filetu z dorsza
  • cebula
  • szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 5 gałązek tymianku
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mleka
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 buraki
  • 150 g mrożonych malin
  • 1 łyżeczka balsamico figowego
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki oleju z orzechów laskowych
  • 0.5 łyżeczki brązowego cukru
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 100 ml wody
  • 100 g suszonych śliwek
  • 0.5 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • gwiazdka anyżu
  • laska cynamonu
  • 3 ziarna kardamonu
  • mały piernik
  • 1 łyżka masła

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Pstrąga filetujemy. Obie ryby kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebulę i szarlotkę. Czosnek kroimy w drobne plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło, mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, szalotkę i czosnek. Dorzucamy ryby, posypujemy solą i pieprzem. Dokładamy gałązki tymianku. Mieszamy i smażymy wszystko około 5 minut. Farsz studzimy. Przed nałożeniem na ciasto wyjmujemy gałęzie tymianku - można z nich obrać listki i włożyć do farszu. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dolewamy do mąki wymieszanej z solą. Wyrabiamy robotem ciasto – około 5 minut. Odstawiamy na 40 – 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na kwadrat o grubości 5 mm. Rozkładamy zimny farsz. Zwijamy roladę. W dużym garnku zagotowujemy wodę i na parze gotujemy roladę 15 minut. Po wyjęciu kroimy na kawałki. Podajemy z sosami.

Krok 2

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Wrzucamy cienkie plastry buraków i przesmażamy je. Dolewamy 100 ml wody i pod przykryciem dusimy buraki do miękkości – około 15 minut. Następnie dorzucamy maliny, dolewamy balsamico figowe i wsypujemy tymianek, cukier, sól i pieprz. Gotujemy jeszcze 10 minut. Sos miksujemy na gładką masę, a następnie przecieramy jeszcze przez sito, aby pozbyć się pestek z malin. Podajemy na ciepło lub na zimno do rolady.

Krok 3

W garnku topimy masło i wrzucamy pokrojone na połówki śliwki. Mieszamy i podlewamy małą ilością wody, zagotowujemy. Dosypujemy cukier, dolewamy ocet i wrzucamy przyprawy. Gotujemy około 20 minut – raz po raz mieszamy, w razie potrzeby podlewamy małą ilością wody. Po tym czasie wyjmujemy przyprawy i przecieramy przez sito sos. Piernika (bez czekolady) trzemy na tarce na proszek i wsypujemy do sosu. Mieszamy i zagotowujemy. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×