Rolada miodowo – musztardowa

Dodany przez: Marta G (więcej moich przepisów)

Rolada miodowo - musztardowa jest jednym z moich eksperymentów kuchennych, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem i aromatem. Schab podany z pysznym słodkawym sosem z pewnością podbije serca najbliższych. Rolada miodowo - musztardowa to fenomenalny pomysł na danie!  
Obejrzane: 375
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Rolada

  • 1 kg schabu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • masło
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do mięsa mielonego

Sos

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Schab kroimy na pół, nie krojąc go do końca - tak, żeby powstał nam płat do rolady. Posypujemy go dość obficie przyprawami, polewamy olejem i dodajemy czosnek. Rozsmarowujemy wszystko dokładnie na mięsie i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Krok 2

Wątróbkę oczyszczamy i siekamy drobno. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy wątróbkę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 3

Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko - około 1,5 cm. Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby się nie rozpadła. Końce możemy spiąć wykałaczkami, żeby farsz nam nie uciekł. Podsmażamy na oleju, około 1 minuty na każdą stronę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, aż się ładnie połączą. Zalewamy mięso sosem. Wierzch posypujemy rozmarynem. Zamykamy naczynie i pieczemy 90 minut w 180 stopniach.
*Użyj śmietany 18% do zup i sosów.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×