Rolada wieprzowa Eli

Dodany przez: eli_555 (więcej moich przepisów)

Pyszna rolada wieprzowa faszerowana szynką,żółtym serem i pieczoną papryką z oleju.
Obejrzane: 1644
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1.20-1.50 kg szynki wieprzowej surowej
  • 3 łyżki oleju z papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu chili słodko-ostry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka przyprawy typu warzywko
  • 15 dkg szynki wędzonej w plastrach
  • 20 dkg sera żółtego w plastrach
  • 20 dkg pieczonej papryki czerwonej z oleju
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
  • 2 cebule
  • 1 kostka mięsna
  • 1-2 łyżek mąki pszennej
  • białe,bawełniane nici kuchenne
  • woreczek do pieczenia w piekarniku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Naciąć mięso tak by powstał duży prostokąt i rozbić tłuczkiem.

Krok 2

Płat mięsa oprószyć pieprzem i solą.Na mięsie rozłożyć plastry szynki,dwie warstwy plastrów sera i paprykę,zostawiając 4 cm wolnego miejsca na jednym węższym końcu mięsa.

Krok 3

Całość ściśle zwinąć zaczynając od krótszego końca (pusty pas mięsa ma być na końcu,żeby farsz nie wychodził z rolady) i obwiązać nićmi kuchennymi.

Krok 4

Cebule drobno posiekać.

Krok 5

Wymieszać olej z papryki,olej rzepakowy,czosnek,sos chili,sos sojowy,paprykę i warzywko.

Krok 6

Roladę włożyć do worka,wlać marynatę,rozprowadzić po całym mięsie,dodać cebulę i spiąć zapinką.Włożyć mięso do lodówki na kilka godzin,czym dłużej tym lepiej.

Krok 7

Kostkę mięsną rozpuścić w 500 ml wrzącej wody.Mięso wyjąć z lodówki,odpiąć,wlać bulion mięsny,ponownie spiać i włożyć do brytfanki.

Krok 8

Piec przez około 90-100 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Krok 9

Po upieczeniu pokroić roladę na grube plastry.

Krok 10

Powstały sos zlać do rondelka,ewentualnie dolać wody i zagotować.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×