Roladki schabowe ze szpinakiem
Składniki
- 50 dkg schabu wieprzowego
- 20 g świeżego szpinaku
- 10 suszonych pomidorów
- 10 ząbków czosnku
- 300 ml śmietanki 18%
- 120 g mozzarelli
- 2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 5 łyżek mąki
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Schab pokroić na plastry i rozbić. Obsypać solą i pieprzem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem (około pół główki). Odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Krok 2
Szpinak przelać wrzątkiem i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać resztę przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Suszone pomidory pokroić wzdłuż na pół. Na każdego kotleta nałożyć po łyżce szpinaku i dwa połówki pomidora. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące z przyprawami i obsmażyć.
Krok 4
Przełożyć do naczynia do zapiekania. Zalać bulionem i zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pozostały szpinak podgrzać i zalać śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku.
Krok 5
Sos wyłożyć na półmisek, na nim ułożyć roladki. całość posyapć startą mozzarellą. Smacznego.
Krok 6
Do roladek proponuję kaszę po chłopsku. 30 dkg kaszy gryczanej ugotować w osolonej wodzie na sypko. 30 dkg boczku pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać dwie średnie cebule i smażyć na złoty kolor. Kaszę wyłożyć na półmisek, posypać okrasą.