Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem
Składniki
- 800 g filetów rybnych
- mąka do obtoczenia ryby
- 2 szt marchewki
- 1 szt pietruszki
- 1 szt pora
- 1 kawałe selera
- 2 szt cebuli
- 0.5 szklanki białego wytrawnego wina
- 0.5 szklanki śmietany 18%
- olej do smażenia
- 1 szt listek laurowy pokruszony
- 0.25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Warzywa obieramy, cebulę kroimy w piórka, pora w pół plasterki, a pozostałe warzywa w julienne. Na oleju szklimy cebulę, następnie dorzucamy pozostałe warzywa i lekko je przesmażamy. Dodajemy wino, śmietanę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 2
Rybę solimy, obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę wykładamy na talerz, na wierzchu układamy warzywa i od razu podajemy.