Rybka a’la grecka

Dodany przez: klorus (więcej moich przepisów)

Rybka a'la grecka to pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu. Rybka a'la grecka jest propozycją na zdrowe i dobre danie.
Obejrzane: 306
Porcje: 6
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 4 morszczuki
  • 2 marchewki
  • 0.5 selera
  • pietruszka
  • por
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • żółtko
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz czarny
  • suszona natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Filety oprószyć z jednej strony solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na przyprawionej stronie. Druga stronę rybki doprawić analogicznie na patelni. Przesmażyć na złoto. Ostudzić. Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę korzeniową i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por (tylko część zieloną) drobno pokroić. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać niewielką ilością wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 2

Ciasto francuskie rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę warzyw formując je w kształcie ryby. Na warzywach układamy filety utrzymując kształt ryby. Na rybę nakładamy druga warstwę warzyw. Rybę zawijamy w ciasto francuskie. Formujemy kształt ryby. Bardzo delikatnie przewracamy rybę łączeniem do dołu. Płetwę ogonową formujemy widelcem. Rybę smarujemy żółtkiem. Robimy oko z ziela angielskiego. Pieczemy w 215 stopniach C przez 20 minut. Dorabiamy płetwę brzuszna z listka laurowego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×