Sałatka z fasolki z sosem balsamico i plastrami wysmażonego boczku
Składniki
- 400 g fasolki szparagowej (według uznania żółtej, zielonej lub wymieszanej. Również fasola dumbo się nadaje)
- 150 g serka koziego typu brie
- 6 plastrów cienko pokrojonego boczku wędzonego lub wędzono-gotowanego
- sos balsamiczny
Przygotowanie:
Krok 1
Obierz fasolkę, umyj i wstaw na 15-20 min w garnku do gotowania na parze.
Krok 2
Na talerzach pokrój (albo w zależności od rodzaju sera: pokrusz) serek tak aby zajął jakąś jego powierzchnię. Rzecz w tym, żeby rozpuszczając się pod wpływem rzuconej na niego gorącej fasolki, pokrył jej jak największą powierzchnię.
Krok 3
Na patelni wysmaż plasterki boczku, a następnie odsącz go na kawałku ręcznika papierowego. Nie dość, że zyska na prozdrowotności, to elegancko zesztywnieje stygnąc.
Krok 4
Gorącą - najlepiej al dente - fasolę rzuć na serek na talerzach. Jeśli trzeba rozsmaruj ser na fasoli. Polej całość artystycznym zygzakiem sosu balsamicznego i na szczycie ułóż plastry boczku.