Sałatka z piersi z kaczki z fasolką szparagową, roszponką i karmelizowanymi orzechami nerkowca

Dodany przez: czosnekwpomidorach (więcej moich przepisów)

Totalnie pyszne danie. Eksplozja smaków!:)
Obejrzane: 3420
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Sałatka i kaczka

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 opakowanie roszponki Fit&Easy
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula czerwona
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki soli

Sos winegret malinowo - orzechowy i marynata

  • 4 łyżki octu malinowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki octu balsamicznego z sosem sojowym
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • szczypta soli
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj marynatę: wymieszaj ocet balsamiczny z sosem sojowym, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki oleju z orzechów laskowych. Dopraw solą i pieprzem. Umyte i osuszone piersi z kaczki posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włóż do marynaty. Dobrze zamieszaj, aby dobrze pokryła mięso i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.

Krok 2

Oczyszczoną z ogonków i umytą fasolkę szparagową ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i zanurz w lodowatej wodzie. Raz jeszcze odcedź.

Krok 3

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 3 łyżki miodu zmieszaj z cukrem pudrem i 1/2 łyżeczki soli. Włóż orzechy nerkowca i bardzo dobrze zamieszaj.
Na papierze do pieczenia ułóż orzechy. Postaraj się, aby się ze sobą nie stykały.
Wstaw do piekarnika na 3 minuty i wyjmij do ostygnięcia.

Krok 4

Na sos winegret zmieszaj ocet malinowy, 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, 2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oleju z orzechów włoskich, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Krok 5

Bardzo mocno rozgrzej patelnię. Osączone piersi z marynaty osusz na ręczniku papierowym. Smaż piersi skórką do dołu. Zmniejsz ogień i smaż mięso przez około 6 minut, aż tłuszcz się wytopi. Przełóż piersi na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty.
Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8 minut.

Krok 6

Wyjmij piersi. Po 1 minucie pokrój w plastry.

Krok 7

Na talerzach ułóż roszponkę, fasolkę szparagową, orzechy nerkowca, pomidorki, kaczkę i posiekaną cebulkę.
Tuż przed podaniem polej sałatki sosem winegret.
Smacznego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×