Sałatka z roszponką, kaszą jaglaną i kozim serem

Dodany przez: Sajkofanka Smaku (więcej moich przepisów)

Sałatka z roszponką, kaszą jaglaną i kozim serem
Sałatka z roszponką, kaszą jaglaną i kozim serem  - Moje nowe smakowite połączenie... Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę.  Figi suszone pokroić w paseczki.  Ser kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka okrągła). Dressing: Pomarańczę wyszorować pod bieżącą wodą. Sok z pomarańczy wycisnąć, dodać miód i ocet winny – wszystko wymieszać. Na talerzu ułożyć liście roszponki, następnie kaszę jaglaną, plastry sera koziego, kawałki gruszki i figi. Na koniec polać dresingiem z pomarańczy i przyozdobić gałązkami tymianku, a ser kozi posypać prażonym ziarnem słonecznika. Zajadać pyszności!
Obejrzane: 3463
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Sałatka

  • 0.5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanek wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 100 g roszponki
  • 100 g koziego sera (roladka)
  • 1 gruszka
  • 4 suszone figi
  • 1 ziaren słonecznika

Dresing

  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku

Krok 2

Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę. Figi suszone pokroić w paseczki. Ser kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka okrągła).

Krok 3

Dressing: Pomarańczę wyszorować pod bieżącą wodą. Sok z pomarańczy wycisnąć, dodać miód i ocet winny – wszystko wymieszać.

Krok 4

Na talerzu ułożyć liście roszponki, następnie kaszę jaglaną, plastry sera koziego, kawałki gruszki i figi.
Na koniec polać dresingiem z pomarańczy i przyozdobić gałązkami tymianku, a ser kozi posypać prażonym ziarnem słonecznika.
Zajadać pyszności!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×