Sałatka z roszponką, kaszą jaglaną i kozim serem
Składniki
Sałatka
- 0.5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanek wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 100 g roszponki
- 100 g koziego sera (roladka)
- 1 gruszka
- 4 suszone figi
- 1 ziaren słonecznika
Dresing
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku
Krok 2
Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę. Figi suszone pokroić w paseczki. Ser kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka okrągła).
Krok 3
Dressing: Pomarańczę wyszorować pod bieżącą wodą. Sok z pomarańczy wycisnąć, dodać miód i ocet winny – wszystko wymieszać.
Krok 4
Na talerzu ułożyć liście roszponki, następnie kaszę jaglaną, plastry sera koziego, kawałki gruszki i figi.
Na koniec polać dresingiem z pomarańczy i przyozdobić gałązkami tymianku, a ser kozi posypać prażonym ziarnem słonecznika.
Zajadać pyszności!