Słodko-pikantna sarnina

Dodany przez: Basia Ska (więcej moich przepisów)

Sarninę z powodzeniem można zastąpić wołowiną (szczególnie delikatnymi policzkami wołowymi). Zamiast skórki z pomarańczy użyć skórki cytrynowej, a wiśnie zastąpić żurawiną. I za każdym razem uzyskamy inne danie, zaskakujące każdego, kto spróbuje. W przepisie można całkowicie wyeliminować sól (lub zdecydowanie ograniczyć jej ilość).
Obejrzane: 192
Porcje: 8
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg sarniny
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 selery naciowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • ziarna jałowca
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 ml porto
  • orzechy włoskie
  • suszone wiśnie
  • skórka z pomarańczy
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W garnku żeliwnym rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać drobno pokrojone: marchewkę, pietruszkę, łodygi selera, cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Mięso obtoczyć w mące, wysypać jej nadmiar. Patelnię teflonową rozgrzać dodając 2 łyżki oleju. Podsmażyć na niej mięso ze wszystkich stron, aby było lekko brązowe. Zalać winem i odparować. Dodać ocet winny i ponownie odparować.
Całość przełożyć do garnka z warzywami, dodać liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, zmieloną korę cynamonu i zmieloną gałkę muszkatołową. Patelnię zdeglasować odrobiną bulionu, całość przelać do mięsa. Dodać pozostały bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso stanie się miękkie (zajmie to około 50 minut).
Dodać drobno pokrojoną papryczkę (ilość wg uznania), wino porto, drobno posiekane orzechy, startą skórkę pomarańczową i wiśnie. Pogotować przez 5-10 minut, aby nadmiar płynu odparował. Zestawić z ognia, wyjąć ziele, liść laurowy, jałowiec, wmieszać połamaną na kostki gorzką czekoladę (77%).
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gorącą sarninę podawać z żytnim pieczywem Wasa.

Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×