Słodko-pikantna sarnina
Składniki
- 1 kg sarniny
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 30 g gorzkiej czekolady
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 selery naciowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- 2 łyżki octu jabłkowego
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- ziarna jałowca
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 50 ml porto
- orzechy włoskie
- suszone wiśnie
- skórka z pomarańczy
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
W garnku żeliwnym rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać drobno pokrojone: marchewkę, pietruszkę, łodygi selera, cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Mięso obtoczyć w mące, wysypać jej nadmiar. Patelnię teflonową rozgrzać dodając 2 łyżki oleju. Podsmażyć na niej mięso ze wszystkich stron, aby było lekko brązowe. Zalać winem i odparować. Dodać ocet winny i ponownie odparować.
Całość przełożyć do garnka z warzywami, dodać liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, zmieloną korę cynamonu i zmieloną gałkę muszkatołową. Patelnię zdeglasować odrobiną bulionu, całość przelać do mięsa. Dodać pozostały bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso stanie się miękkie (zajmie to około 50 minut).
Dodać drobno pokrojoną papryczkę (ilość wg uznania), wino porto, drobno posiekane orzechy, startą skórkę pomarańczową i wiśnie. Pogotować przez 5-10 minut, aby nadmiar płynu odparował. Zestawić z ognia, wyjąć ziele, liść laurowy, jałowiec, wmieszać połamaną na kostki gorzką czekoladę (77%).
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gorącą sarninę podawać z żytnim pieczywem Wasa.
Smacznego!