Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym

Dodany przez: Kulinarne przygody Gatity (więcej moich przepisów)

Zapraszam na pyszne jesienne danie obiadowe, czyli schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym. Roladki możemy podać z ryżem lub z którąś z kasz. To idealna propozycja na danie na rodzinny niedzielny obiad, zamiast naszego klasycznego schabowego.
Obejrzane: 179
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 4 szt plastrów schabu wieprzowego
  • 1 szt czerwona cebula
  • 4 plastrów upieczonej dyni
  • sól morska do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos śliwkowy

  • 1000 g śliwek
  • 2 szt cebule
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 łyżeczki kardamonu
  • 0.5 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżki cukru
  • 0.25 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • masło do smażenia
  • sól morska do smaku
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dynię kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie olejem i posypujemy przyprawami.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Plastry schabu dobrze rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Powinny być cienkie, ale uważajmy, aby się nam nie porwały. Oprószamy je solą i pieprzem.

Z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Na plastrze schabu układamy plaster dyni i ósemkę cebuli. Mięso dosyć ciasno rolujemy i spinamy wykałaczką.

Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, smażymy roladki z każdej strony na złocisty kolor. Zmniejszamy ogień, mięso podlewamy bulionem,przykrywamy i dusimy przez 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Śliwki drylujemy, kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy śliwki i cukier, lekko przesmażamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż owoce puszą sok. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino i dusimy przez 15 minut.

Roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z ryżem, ozdabiając wszystko natką pietruszki,

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×