Skrzydełka słodko-ostre z nadziewanymi papryczkami jalapeno i świeżą sałatką
Składniki
Skrzydełka i marynata
- 600 g skrzydełek drobiowych
- 100 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżka octu jabłkowego 6 %
- 2 łyżki sosu worcester
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru brązowego
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej mielonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 0.5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 0.5 łyżeczki imbiru mielonego
- 0.5 szt zielonej papryczki jalapeno
Papryczki + sałatka
- 4 szt kolorowych papryczek jalapeno
- 4 szt plastrów boczku (długich)
- 30 g kremowego serka koziego
- 1 szt pomidor malinowy
- 1 szt cebula czerwona
- 0.5 szt czerownej papryczki jalapeno
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego 6%
- 0.25 szt soku z cytryny
- swieżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy. Czosnek i papryczkę jalapeno siekamy w drobną kostkę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w jednej misce dokładnie. Wrzucamy do niej skrzydełka. Wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wkładamy skrzydełka, po czym polewamy je resztą marynaty.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 45 -50 minut, polewając co jakiś czas skrzydełka marynatą, by powstała szklista glazura.
Krok 2
Papryczki kroimy wzdłuż z jednej strony (uważając, by nie przeciąć z drugiej strony) i wszerz na środku (tak, by się otworzyła). Usuwamy błonki i nasiona. Nadziewamy kremowym serkiem kozim, zawijamy w plastry boczku. 15 minut przed końcem pieczenia skrzydełek wrzucamy do pieca nadziane papryczki jalapeno.
Krok 3
Pomidora i cebulę kroimy w duża kostkę 2-3 cm. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeno, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Polewamy wszystko oliwą, sokiem z cytryny, octem jabłkowym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
Skrzydełka podajemy z papryczkami i sałatka. Koniecznie przed podaniem polejcie skrzydełka resztą marynaty, która została w naczyniu. Smacznego!