Stek wołowy z grillowaną sałatą rzymską

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Grillowany stek wołowy podany z grillowaną sałatą rzymską to idealne danie na obiad i kolację. Przygotowanie Steka jest naprawdę proste, wystarczy przeczytać kilka wskazówek z przepisu poniżej.
Obejrzane: 4020
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Na steki

  • 60 dkg sezonowanej wołowiny (2 steki)
  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu

Sos z serka koziego do sałaty

  • 1 opakowanie serka kaziego naturalnego
  • 70 ml wina białego wytrawnego, Chardonnay
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Kup składniki do przepisu klikając

Przygotowanie:

Krok 1

Steki, które będziemy grillować powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki na minimum godzinę przed grillowaniem.

Krok 2

Główki mini sałaty rzymskiej myjemy, osuszamy, kroimy na pół (wzdłuż), każdą połowę także kroimy na pół (wzdłuż). Tak przygotowaną sałatę skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i grillujemy z każdej strony po 2-3 minuty.

Krok 3

Sos z serka koziego: na rozgrzanej patelni lekko przysmażamy czosnek, dodajemy serek kozi naturalny, śmietanę, oraz białe wino. Łączymy składniki, całość redukujemy ok .5 minut do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.

Krok 4

Na dobrze rozgrzanym grillu układamy steki, jeśli chcemy uzyskać steki wypieczone Medium grillujemy steki z każdej strony po 3 minuty. Jeśli chcemy uzyskać steki Medium Rare, czas grillowania każdej strony powinniśmy skrócić do ok. 2 minut. Przy stekach dobrze wypieczonych czas grillowania wydłużamy do minimum 4 minut z każdej strony. Po zdjęciu steków z grilla powinniśmy dać im odpocząć ok. 3-5 minut, warto wtedy steki ułożyć na folii aluminiowej i lekko je przykryć. Folia pomoże zachować temperaturę mięsa. Solenie steków: ugrillowaną (pierwszą) stronę steka solimy solą gruboziarnistą (sól ma czas na wniknięcie w mięso), do drugiej strony steka najlepiej użyć kwiatu soli lub soli drobniejszej.
Steki serwujemy wraz z grillowaną sałatą rzymską polaną sosem z serka koziego, całość posypujemy grubo tłuczonym różowym pieprzem oraz solą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×