Surowy Burger Marchwiowy
Składniki
- 150 g łuskanych nasion słonecznika
- 1 1/2 szklanek suszonych pomidorów w oliwie
- 2 szklanki pulpy marchwiowej (powstałej po wyciśnięciu soku)
- 0.5 soku z limonki
- 8 kapeluszy grzybów portobello
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- ulubione zioła
Przygotowanie:
Krok 1
1. Wszystkie składniki, oprócz grzybów, miksujemy w malakserze na gładko. Doprawiamy według własnych upodobań.
Krok 2
2. Nabieramy łyżką stołową porcję masy. Formujemy w dłoniach kulę, którą następnie spłaszczamy.
Wizualnie ma powstać kotlet, nie większy od wielkości kapeluszy portobello.
Krok 3
3. Do przygotowania jednego burgera potrzeba dwóch kapeluszy. Wycinamy im nóżki, aby nie wadziły.
Krok 4
4. Smarujemy blaszki ulubionym dressingiem, musztardą lub majonezem.
Układamy sałatę, następnie pomidora. Dodatki to tylko moja propozycja.
Krok 5
5. Układamy kotlet, możemy znów posmarować dressingiem, przykryć kapeluszem i posypać sezamem.