Sushi z cavalą lub sardynką
Składniki
- 2 listki nori
- 1 puszka cavali lub sardynek w oliwie
- 1 świeżego szpinaku
- 10 dkg ryżu do sushi
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 ogórek
- 1 pęczek kolendry
- pasta wasabi
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotować ryż wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Krok 2
Szpinak umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i na chwilę wrzucić na rozgrzaną oliwę. Następnie dodać szpinak, posolić i przez minutę lub dwie poddusić. Wyłożyć na sitko i odcedzić.Ogórki pokroić na cienkie paski.
Krok 3
Liść nori położyć na macie do sushi. Na liściu nori rozłożyć ryż. Jeśli ktoś lubi, można wycisnąć pastę wasabi. Posypać go roztartym czarnym sezamem. Na ryżu ułożyć warstwę szpinaku a na nim kawałki ryby, ogórek i gałązki kolendry. Używając maty zrolować sushi.
Przekroić rolkę na pół i potem każdą z nich na dwa lub trzy kawałki.