Świąteczna pierś z kaczki z sosem mandarynkowym
Składniki
- 2 szt PIERŚ KACZKI
- 2 ząbki CZOSNEK
- 2 ROZMARYN
- 2 SÓL
- 6 szt PIEPRZ CZARNY CYTRYNOWY
- 1 szt MANDARYNKA
- 2 szt JAŁOWIEC
- 1 łyżka OLEJ RZEPAKOWY
Przygotowanie:
Krok 1
PIERSI KACZKI OCZYSZCZAMY Z POZOSTAŁOŚCI PO PIÓRACH - UŻYWAMY PĘSETY, MYJEMY I OSUSZAMY RĘCZNIKIEM
Krok 2
SKÓRĘ NACINAMY NA KSZTAŁT KRATKI - NIE NARUSZAJĄC MIĘSA KACZKI - ALE DOCINAJĄC DO KOŃCA SKÓRY
Krok 3
JAŁOWIEC, PIEPRZ ORAZ ROZMARYN WSYPUJEMY DO WORECZKA I UŻYWAJĄC TRZONKA NOŻA TŁUCZEMY NA BARDZO MAŁE KAWAŁKI (MOŻNA UŻYĆ MOŹDZIERZA LUB TŁUCZKA DO MIĘSA), PRZESYPUJEMY DO MISECZKI, DO KTÓREJ TRAFIA RÓWNIEŻ POKROJONY W DROBNE PŁATKI CZOSNEK. DODAJEMY ŁYŻKĘ OLEJU I ZOSTAWIAMY NA 15 MINUT DO POŁĄCZENIA SIĘ PRZYPRAW W JEDNO.
Krok 4
PO UPŁYWIE 15 MINUT PRZYGOTOWANĄ MIESZANKĄ NACIERAMY PIERSI (UPRZEDNIO POSOLONE) I DAJEMY IM ODPOCZĄĆ CAŁE 30 MINUT W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
Krok 5
ROZGRZEWAMY PATELNIE GRILLOWĄ PO CZYM WYKŁADAMY PIERSI KACZKI SKÓRĄ DO DOŁU I SMAŻYMY (BEZ TŁUSZCZU) PRZEZ 6 MINUT, PRZEWRACAMY NA DRUGĄ STRONĘ I SMAŻYMY OKOŁO 3 MINUTY
Krok 6
MANDARYNKĘ KROIMY NA DWIE RÓWNE POŁÓWKI I WYCISKAMY NAD PIERSIAMI Z KACZKI (MOŻE TO SPOWODOWAĆ EFEKT PARY I LEKKIEGO ROZGARDIASZU NA PATELNI - ALE UWIERZCIE MI - WARTO)
Krok 7
PACHNĄCĄ ŚWIĘTAMI KACZKĘ PRZEKŁADAMY DO OSOBNEGO NACZYNIA, PRZELEWAMY TAM RÓWNIEŻ SOS, KTÓRY POWSTAŁ PODCZAS SMAŻENIA I WKŁADAMY NA 6 MINUT DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO UPRZEDNIO DO TEMPERATURY 190 STOPNI
Krok 8
TAK PRZYGOTOWANE DANIE PODAJEMY Z PUREE Z ZIEMNIAKÓW I KONFITURĄ Z ŻURAWINY
Krok 9
MNIAM :)