Świąteczny bigos myśliwski Białogłowki

Dodany przez: Kuchenna Kontrrewolucya (więcej moich przepisów)

Moja ulubiona potrawa świąteczna, zaraz po papce z grochu. Do tej pory zawsze przygotowywała go moja mama, ale całe szczęście moja wersja nie odbiega smakiem od tej domowej i jestem z tego powodu przeszczęśliwa. :)
Obejrzane: 2608
Porcje: 5
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 nieduża główka białej kapusty
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 500 g szynki wieprzowej
  • 300 g łopatki wołowej
  • 200 g kiełbasy jałowcowej lub myśliwskiej
  • 100 g suszonych śliwek
  • garść suszonych grzybów
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0.5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 jagód jałowca
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 3 liście laurowe
  • trochę masła klarowanego do smażenia
  • kilka zieli angielskich
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Białą kapustę szatkujemy dość drobno lub ścieramy na tarce do kapusty.
Kapustę kiszoną przepłukujemy na sicie i kroimy.
Łopatkę wołową oraz szynkę wieprzową umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso z nadwyżką.
Doprowadzamy ją do wrzenia, zbieramy szumowinę, po czym dorzucamy do garnka ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liście laurowe i półtorej łyżki stołowej soli.
Gotujemy wywar pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Krok 2

Po tym czasie wyławiamy mięso, a łyżką wazową wywaru zalewamy grzyby i gotujemy je w nim kilka minut.
Do reszty płynu wrzucamy poszatkowaną białą kapustę i gotujemy do miękkości.
Gdy grzyby się ugotują, odcedzamy je na sitku i kroimy w grube pasy.
Kapustę kiszoną podsmażamy na maśle, po czym przekładamy do garnka i zalewamy wywarem z grzybów oraz, jeśli zachodzi potrzeba, większą ilością mięsnego wywaru.
Dorzucamy do niej również pokrojone grzyby oraz jagody jałowca, mieszamy i gotujemy do miękkości kiszonej kapusty.

Krok 3

Na patelnię z masłem wrzucamy poszatkowaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dokładamy do niej koncentrat pomidorowy i przesmażamy całość kilka minut.
Zasmażoną cebulę z koncentratem wrzucamy do ugotowanej białej kapusty i dobrze mieszamy.
Łączymy ją również z miękką, odcedzoną kapustą kiszoną z grzybami, śliwkami oraz zmiażdżonym czosnkiem. Kiełbasę kroimy w dość cienkie plastry, po czym każdy kroimy w trójkąciki i również umieszczamy w garnku.
Miękkie mięso z wywaru kroimy niezbyt cienko ( i tak rozpadnie się przy mieszaniu i gotowaniu) i łączymy z resztą.

Krok 4

Wszystko dobrze mieszamy, zalewamy czerwonym winem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze około godziny, by składniki się połączyły.
Wywar powinien w większości wyparować, nie należy więc przesadzać z ilością soli.
Gotowy bigos powinien "odstać swoje", by nabrać odpowiedniego aromatu.
Odpowiedni czas to około dwóch dni w lodówce.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×