Szafranowy pilaw z kurczaka
Składniki
Marynata
- 200 g jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 700 g piersi z kurczaka
- sól morska do smaku
Pilaw
- 250 g ryżu jaśminowego
- 4 strączków kardamonu
- 0.5 łyżeczki nitek szafranu
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 50 g orzeszków ziemnych
- 50 g płatków migdałowych
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- sól morska do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki marynaty mieszamy w misce. Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny.
Krok 2
Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy do namoczenia.
Na patelni prużymy orzechy i migdały, aż do lekkiego zbrązowienia.
Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju, wrzucamy ryż i delikatnie przesmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione strączki kardamonu oraz skórkę i sok z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż do momentu wchłonięcia się płynu. Gdy ryż będzie prawie miękki na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami kurczaka.
Usmażonego kurczaka dodajemy do ryżu, wsypujemy uprażone orzechy i posiekaną natkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.