Szarpana wieprzowina (pulled pork)
Składniki
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 2 łyżki sosu Worcester
- 2 łyżki octu winnego
- 4 rozdrobnione ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopi. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy 12 godzin. Najlepiej jest piec mięso w nocy. Ostatnie 30 minut można piec bez przykrycia (w nieco wyższej temperaturze), wtedy się ładnie przyrumieni.