Szaszłyki z kurczaka macerowanego w soku z pomarańczy, imbirze oraz kolendrze
Składniki
- 0.5 piersi z kurczaka
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- korzeń imbiru ok 2 cm drobno pisiekany
- świeże liście kolendry, kilkanaście łodyg
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Umytą i wyszuszoną pierś z kurczaka, ścinami w połowie wysokości. Uzyskujemy w ten sposób dwie części wysokości ok 1 cm.
Tak przygotowane piersi kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 1 cm.
Krok 2
W misce przygotowujemy marynatę mieszając: sok z pomarańczy, drobno posiekany imbir, drobno posiekaną kolendrę, dodajemy troszkę soli.
Krok 3
Do tak przygotowanej marynaty dodajemy paski kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy najlepiej do lodówki na 20 min.
Krok 4
Po wyjęciu z lodówki paski kurczaka nawlekamy harmonijkowo na patyki szaszłykowe. Ilość mięsa na jednym patyczku zależy od naszych upodobań, w mojej wersji szaszłyków nie jest go więcej niż do połowy patyczka.
Krok 5
Patelnię grillową (grilla) mocno rozgrzewamy, układamy szaszłyki i grillujemy je ok 2 min. z każdej strony lub do momentu kiedy będą przypieczone.
Krok 6
Tak przygotowane szaszłyki mogą być samodzielną przekąską, dodatkiem do sałaty lub częścią dania głównego. Smacznego :)