Szpinakowe gnocchi z wędzonym twarogiem i pomidorkami
Składniki
- 5 szt ziemniaki ugotowane, ostudzone
- 450 g szpinak rozmrożony, odcedzony
- 200 g twaróg w kostce
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka sól
- 2 ząbki czosnek
- ok. 1/2 kg mąka pszenna
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotowane, zimne ziemniaki oraz twaróg przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce.
Krok 2
Dodać sól, posiekany czosnek i odciśnięty, rozmrożony szpinak.
Krok 3
Wbić jajko i wyrabiać ręką, stopniowo dosypując mąkę, do uzyskania plastycznego, miękkiego ciasta.
Krok 4
Formować z ciasta wałeczki na podsypanej mąką stolnicy, kroić na kluseczki o dł. ok. 2 cm, odcisnąć na każdej wzorek widelcem.
Krok 5
Wrzucać gnocchi na osolony wrzątek, wyławiać, gdy wypłyną.
Krok 6
Polać roztopionym masłem, posypać wędzonym twarogiem i pomidorkami koktajlowymi. Udekorować natką pietruszki. Smacznego!