Szpinakowe gnocchi z sosem a’la bolognese.

Dodany przez: Karolina Francuz (więcej moich przepisów)

Przepis pełen smaku i zdrowia. Zdrowia, bo zawiera szpinak, który jest wyjątkowo wartościowym warzywem. Zawiera on między innymi żelazo, kwas foliowy, a także jest pogromcą wolnych rodników. Czy może być lepiej ? :)
Obejrzane: 40
Porcje: 4
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 szt jajko
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szt marchewka
  • 1 szt pietruszka
  • 1 szt cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szczpyta bazylii
  • 1 szczpyta rozmarynu
  • 1 szczpyta soli
  • 1 szczpyta pieprzu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.

Krok 2

Gdy warzywa się obsmażą dodajemy łyżeczkę przecieru oraz pomidory i przyprawy. Dusimy około 10 minut na lekkim ogniu.

Krok 3

Wlewamy bulion i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 45 minut pod lekko uchyloną pokrywką.

Krok 4

Ziemniaki myjemy i gotujemy w skorupkach w osolonej wodzie przez około 35-45 minut.

Krok 5

Szpinak siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek wraz z solą i pieprzem.

Krok 6

Gdy szpinak zmięknie blendujemy go na gładką masę.

Krok 7

Ugotowane ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę tworząc gładkie puree.

Krok 8

Szpinak i ziemniaki łączymy, masę doprawiamy do smaku.

Krok 9

Dodajemy jajko i zagniatamy.

Krok 10

Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypujemy mąki ( im mniej mąki tym kluseczki będą delikatniejsze )

Krok 11

Nabieramy odrobinę masy w dłonie i na obsypanym mąką blacie formujemy podłużny wałek.

Krok 12

Wałek kroimy na małe prostokąciki podobnie jak klasyczne kopytka.

Krok 13

Bloki każdej kluseczki zaokrąglamy palcem i za pomocą widelca robimy charakterystyczne rowki.

Krok 14

Gnocchi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy aż do wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 15

Podajemy z przygotowanym sosem i startą mozzarellą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×