SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z WARZYWAMI I MIĘSEM
Składniki
- 1 garść szpinaku Fit &Easy
- 0.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki wody
- 1 szt jajka
- 0.5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 50 dkg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
- 2 szt jajka
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól,pierz,przyprawa do mięsa mielonego,papryka ostra, czosnek granulowany
- 45 dkg mrożonych warzyw
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki bulki tartej
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto nalesnikowo-szpinakowe: szpinak blenderujemy, dodajemy po 1/2 szklanki wody,mleka,mąki, jajko i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy 3 naleśniki.
Krok 2
Farsz:warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju ok. 10min,przyprawiamy
Krok 3
Mięso mielonego przekładamy do miski dodajemy jajka,bułkę tartą ,przyprawiamy i wyrabiamy dokładnie..Na każdym naleśniki układamy 1/3 części warzyw i zwijamy jak krokieta, tak postępujemy z resztą naleśników. Mięso mielone dzielimy na 3 części, z każdej formuje prostokąt układamy naleśniki i zwijamy roladki.
Roladki panierujemy w bułce tartej i sezamie. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Krok 4
Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na ok. 25 min.
Podajemy na gorącego z ulubionymi dodatkami.