Tarta filo ze szpinakiem, serem kozim i suszonymi pomidorami
Składniki
- 250g ciasta filo
- 200g szpinaku mrożonego
- 3 ząbki czosnku
- 100g sera koziego (takiego który się kruszy)
- 6 suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć w suchym rondlu i szybko dodać szpinak, żeby czosnek się nie przypalił. Dusić tak długo aż masa dobrze odparuje i będzie bardzo gęsta. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Krok 2
Piekarnik na 180˚C.
Ser pokruszyć, pomidory pokroić w paski, dodać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na płaty. Rozpuszczonym masłem posmarować naczynie do zapiekania (można użyć tortownicy). Dno i brzegi formy wyłożyć połową płatów ciasta, wypełnić szpinakowym farszem i przykryć pozostałymi płatami. Posmarować wierzch ciasta roztopionym masłem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika.
Krok 3
Piec 30 minut, na ostatnie 5 minut włączyłam grzanie od góry, dzięki czemu wierzch ładnie się zarumienił. Delicje:)