Tarta z burakami i kolendrą
Składniki
- 330 ml śmietanki 12% lub 18%
- 5 jaj
- 4 średniej wielkości buraczków
- 1 mały pęczek kolendry
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka grubej soli
- szczypta pieprzu
- gotowe ciasto francuskie
Przygotowanie:
Krok 1
Buraki ugotować i obrać ze skórki
Krok 2
Kminek rozetrzeć w moździerzu razem ze solą (najlepiej gruboziarnistą)
Krok 3
Posiekać kolendrę
Krok 4
Buraki pokroić w paseczki i wymieszać je z kminkiem i solą oraz posiekaną kolendrą
Krok 5
Foremkę do tart wyłożyć ciastem francuskim, nakłuć widelcem i najlepiej włożyć jeszcze na chwilę do lodówki (10 min) lub zamrażalki (3-5 min) a następnie podpiec je ok. 10 min w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury ok. 180 st
Krok 6
Na podpieczony spód wysypać pokrojone buraki i zalać je masą ze śmietany połączonej z jajkami. Masę można przed wylaniem na blachę spróbować i doprawić wg. smaku (solą, pieprzem, piri-piri itd.). Piec ok. 30 min w piecu nagrzanym do temp. 180-200 st. C