Tarta z jarmużem i pieczarkami
Składniki
na spód
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli morskiej
nadzienie
- 250 g pieczarek
- 260 g jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 80 g sera cheddara
- 80 g jogurtu
- 3 jajka
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować, wypełnić formę i podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - przez 10 minut z obciążeniem, potem około 15 minut bez (aż się lekko zezłoci).
Krok 2
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie. Lekko posolić i popieprzyć. Odłożyć na bok. Przygotować jarmuż. Jarmuż gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 minut do miękkości. Następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć gruby środkowy nerw i posiekać na grube kawałki.
Krok 3
Na oliwie z oliwek podsmażyć plasterki czosnku. Dodać jarmuż i smażyć przez minutę. W misce wymieszać jajka z jogurtem. Dodać sól, pieprz.
Krok 4
Na przygotowanym, podpieczonym spodzie ułożyć warstwę pieczarek, jarmuż, ser, zalać masą jajeczną. Przybrać pomidorkami koktajlowymi. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Smacznego!