Tarta z kaszą gryczaną, kurczakiem i fetą

Dodany przez: IAdoreCinnamon (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 155
Porcje: 4
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

ciasto:

  • 190 g mąki pszennej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 szt jajka
  • 0.5 łyżeczki soli

nadzienie;

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 450 ml wody
  • 1 szt liścia laurowego
  • 1 szt ziela angielskiego
  • 400 g piersi z kurczaka, obranej
  • 200 g śmietany gęstej 18%
  • 2 szt jajka
  • 100 g fety
  • 1 szt cebuli
  • 1 szt ząbku czosnku
  • 0.5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0.5 suszonej bazylii
  • 0.5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 0.25 łyżeczki kuminu
  • 0.25 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
  • do smaku sól, pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąki przesiać do miski razem z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozkruszyć w palcach do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulę. Zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na 190 C- grzanie góra-dół.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na omączonym blacie na 3-4 mm placek i wyłożyć nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do środka tarty wsypać obciążenie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut z obciążeniem i 10 minut bez obciążenia. Wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do wystudzenia.

Krok 2

Wodę zagotować razem z zielem angielskim, liściem laurowym i odrobiną soli. Do gotującej się wody wrzucić kaszę i gotować tylko do wchłonięcia wody. Następnie owinąć kocem i odstawić na ok 30 minut.
Kurczaka, czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Na 1-2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie wrzucić kurczaka i smażyć na sporym ogniu aż zmieni kolor (2-3 minuty).
W misce połączyć ostudzoną kaszę, kurczaka z cebulą, śmietanę, jajka i wszystkie przyprawy. Przyprawić solą i pieprzem. Nadzieniem wyłożyć podpieczony spód tarty i na wierzch rozkruszyć fetę.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C (grzanie góra-dół) i piec ok 45-50 minut.
Po tym czasie wyjąć, chwilę ostudzić i podawać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×