Tarta z kaszą gryczaną, kurczakiem i fetą
Składniki
ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 125 g zimnego masła
- 1 szt jajka
- 0.5 łyżeczki soli
nadzienie;
- 200 g kaszy gryczanej
- 450 ml wody
- 1 szt liścia laurowego
- 1 szt ziela angielskiego
- 400 g piersi z kurczaka, obranej
- 200 g śmietany gęstej 18%
- 2 szt jajka
- 100 g fety
- 1 szt cebuli
- 1 szt ząbku czosnku
- 0.5 łyżeczki suszonego oregano
- 0.5 suszonej bazylii
- 0.5 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 0.25 łyżeczki kuminu
- 0.25 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- do smaku sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Mąki przesiać do miski razem z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozkruszyć w palcach do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulę. Zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i wstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na 190 C- grzanie góra-dół.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na omączonym blacie na 3-4 mm placek i wyłożyć nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do środka tarty wsypać obciążenie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut z obciążeniem i 10 minut bez obciążenia. Wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do wystudzenia.
Krok 2
Wodę zagotować razem z zielem angielskim, liściem laurowym i odrobiną soli. Do gotującej się wody wrzucić kaszę i gotować tylko do wchłonięcia wody. Następnie owinąć kocem i odstawić na ok 30 minut.
Kurczaka, czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Na 1-2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie wrzucić kurczaka i smażyć na sporym ogniu aż zmieni kolor (2-3 minuty).
W misce połączyć ostudzoną kaszę, kurczaka z cebulą, śmietanę, jajka i wszystkie przyprawy. Przyprawić solą i pieprzem. Nadzieniem wyłożyć podpieczony spód tarty i na wierzch rozkruszyć fetę.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C (grzanie góra-dół) i piec ok 45-50 minut.
Po tym czasie wyjąć, chwilę ostudzić i podawać.