Tarta z klopsami, cukinią i puree z marchewki

Dodany przez: dealcooking (więcej moich przepisów)

W niedziele zazwyczaj pojawia się u mnie tarta, chociaż czasem zdarza mi się zaburzyć stały rytm jej przygotowywania:) Lubię ją, bo to wersja bez jajeczna, zatem mniej składników i mniej roboty, a nie ujmuje to jej w smaku. Mała uwaga...nigdy nie kupujcie gotowego mięsa mielonego w sklepie, proponuję albo zrobić to samemu w maszynce do mielenia, ale jeśli takiej nie posiadacie, to prawie we wszystkich sklepach można o zmielenie na miejscu poprosić.
Obejrzane: 1562
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 100 g i jeszcze jedna łyżka do smażenia masła
  • 300 g mąki pszennej i jeszcze trochę do obtoczenia klopsów
  • 0.5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szt duża cukinia
  • 4 szt marchewki
  • pieprz cayenn
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 szt jajko
  • pieprz
  • 1 szt cebula
  • garść słonecznika łuskanego

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

przygotowanie ciasta na tartę:

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i miękkim masłem, później dodajemy mleko i zagniatamy, jeśli ciasto będzie rzadkie, dodajemy więcej mąki.
Wałkujemy bardzo cienko i wkładamy do formy na tartę, wyścieloną papierem do pieczenia.
Robimy dziurki widelcem.

Krok 2

przygotowanie tarty:

Mięso mielone mieszamy z solą, pieprzem, jajkiem, pokrojoną i zeszkloną cebulą na maśle i odrobiną mąki jeśli masa mięsna jest za rzadka. Robimy kulki, obtaczamy w mące, i wrzucamy do gotującej sę wody. Wyjmujemy gdy klopsy wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze przez ok. 2 min.
Żeby skórka klopsów była ładnie zarumieniona, należy klopsy usmażyć na patelni, na maśle.
Marchewkę obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości w wodzie osolonej z odrobiną cukru. Następnie miękką marchewkę blendujemy, dodajemy do niej szczyptę pieprzu cayene i dokładnie mieszamy.
Puree z marchewki kładziemy na tartę, a później dokładamy krążki cukini, solimy i pieprzymy.

Krok 3

Tartę bez klopsów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 20 min.
Po 20 min. kładziemy na tartę klopsy, pieczemy jeszcze ok. 10 min.
Po wyjęciu tarty, posypujemy ją słonecznikiem.

Smacznego:)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×