Tarta z zielonymi szparagami
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 jajka
- 200 g jogurtu greckiego
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- pieprz smaku
- tymianek świeży
Przygotowanie:
Krok 1
Porcja na 2 blaszki o wymiarach 36 x 13 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formy lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem.
W misce mieszamy jajka ze śmietaną, przyprawami i tymiankiem..
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, pomidorki kroimy na pół. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej, układamy szparagi i pomidorki.
Pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje.