Thalasina me praso – Owoce morza w sosie śmietanowo-porowym
Składniki
- 300 g owoców morza (krewetki, małże, kalmary) - najlepiej świeże ale mogą być mrożone
- 2 pory
- 0.5 opakowania makaronu orzo (lub taki jaki lubimy)
- 500 ml śmietanki kremówki
- 0.33 szklanki białego wina
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Pokrój pory w cieniutkie krążki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła. Na rozgrzane masło wrzuć pokrojone pory a minutę później mieszankę owoców morza. Gdy owoce morza pięknie się zeszklą, wlej do nich 1/3 szklanki białego, dobrego wina. Duś je aż będą al dente. Następnie dodaj śmietanę kremówkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź danie do momentu aż śmietana zgęstnieje a owoce morza będą miękkie i delikatne. Na koniec dodaj ostatnią łyżkę masła, delikatnie zamieszaj. Gdy masło się rozpuści potrawa wkracza w etap gotowości do zjedzenia ;)
Całość wyłóż na ugotowany uprzednio makaron. Udekoruj czerwonym pieprzem i natką pietruszki.
Smacznego i Wesołych Świąt :)